Een processor voor een computer wordt gekenmerkt door rekenkernen. Al ziet het eruit als slechts een klein zilver vierkantje in de computer die vaak wordt overdekt door een koeling in een pc is de processor een van de belangrijkste onderdelen van een pc. Waar de GPU of graphics card in een computer verantwoordelijk is voor het grafische aspect is de processor de rekenkracht in een pc. De processor van een pc staat vaak bekend als een CPU wat Core Processing Unit betekent. Je kunt het ook wel zien als de hersenen van een computer. Dit is het onderdeel dat programma’s op de computer laat werken.

Rol van een processor

Traditioneel gezien waren computer grote onbeweegbare apparaten die constant elektriciteit nodig hadden. Tegenwoordig hebben we desondanks mobiele telefoons en kunnen we een computer bij ons dragen waar we ook gaan. Mobiele telefoons worden geoptimaliseerd voor efficiency en batterij zodat ze zolang mogelijk blijven werken.

Wanneer je een computer uitkiest om te gebruiken voor gamen is samen met de graphics card de CPU een van de belangrijkste onderdelen. Het uitkiezen van een sterke CPU is daarom belangrijk. De grootste bedrijven die CPU’s produceren zijn AMD en Intel. Deze twee concurrenten zijn de marktleiders als het gaat om CPU’s. Je kunt tegenwoordig geen steen werpen of je komt een van de beste van wat de markt de bieden heeft van deze twee gigantische bedrijven. Ze komen op dit moment in vele vormen en maten. Wanneer je probeert op een budget je computer samen te stellen is het misschien een goed idee om te kijken naar de Ryzen 3 2200G. Desondanks als geld voor jou geen probleem is kun je een duurdere processor uitkiezen.

Waarom een goede koeling

Een van de redenen dat ik persoonlijk heb gekozen voor een goede CPU is omdat ik mijn computer niet slechts gebruik voor gamen. Ik gebruik het ook voor taken zoals editen en het bewerken van afbeeldingen. Voor video editing is een goed grafische kaart belangrijk maar ook de CPU is erg belangrijk. De programma’s die ik gebruik komen van Adobe. Wanneer je een computer uitzoekt of zelf bouwt en daar dus een CPU bij uit kiest is het ook belangrijk dat je kijkt welke koeling je gaat gebruiken. Wanneer een CPU draait zonder koeling zal hij in een paar minuten oververhit raken en is je computer kapot. Zoals aangegeven is de CPU slechts een klein vierkantje in de pc maar het is desondanks een van de duurste onderdelen. Daarom is het belangrijk dat je niet de goedkoopste koeling kiest bij een CPU met veel rekenkracht.