Misschien ben je al een tijdje op zoek naar een nieuwe vloer, maar kom je er niet helemaal uit. Er zijn tenslotte ook ontzettend veel mogelijkheden. Een van de opties waar je uit kunt kiezen zijn gietvloeren. Logisch dat je dan wel goed wilt weten wat een gietvloer is en hoe het werkt. Je gaat natuurlijk niet zomaar een cementgebonden gietvloer kopen. In deze tekst kun lezen hoe een gietvloer wordt opgebouwd en wat de voordelen daar van zijn.

Soorten gietvloeren

Gietvloeren heb je, misschien in tegenstelling tot wat je zou verwachten, in allerlei materiaalsoorten. Om daar verder op in te kunnen gaan is het van belang goed te weten wat een gietvloer in het algemeen is. Gietvloeren zijn namelijk vloerafwerkingen op basis van een chemische verbinding. Deze zorgen voor een dunne laag die stabiel, hard en naadloos is waardoor het een mooi en glad oppervlak wordt. Voorheen werden gietvloeren voornamelijk in industriële omgevingen gebruikt, maar tegenwoordig worden ze ook steeds meer in woningen gelegd. Of beter gezegd, gegoten. Gietvloeren worden geclassificeerd op basis van het soort bindmiddel. Er zijn drie soorten, namelijk epoxyvloeren, polyurethane gietvloeren en cementgebonden gietvloeren. En vooral deze laatste, cementgebonden gietvloeren, is interessant.

Cementgebonden gietvloeren

Een cementgebonden gietvloer kent als bindmiddel cement, en dat is geen cement zoals je het waarschijnlijk kent van op de bouwplaats. Het cement bestaat uit natuurlijke mineralen en grondstoffen zoals kiezelzand en hars. Dit cement droogt snel en is gemakkelijk uit te smeren over een vloer. Het is namelijk veel vloeibaarder dan regulier cement. Daarnaast heeft een cementgebonden gietvloer, ook wel gietbeton, woonbeton, minerale gietvloer of beton designvloer genoemd, het voordeel dat het geschikt is voor een plaatsing over diverse soorten ondervloeren. Soms is het nodig om de ondergrond vooraf te behandelen, want de hechting van het oude vloersysteem aan de nieuwe vloer is van groot belang. Bij een tegelvloer kan het dan bijvoorbeeld nog nodig zijn om een primer aan te brengen. Het is namelijk belangrijk dat de grond vlak en vormvast is. Een cementgebonden gietvloer kan tot een dikte van 3 mm worden toegepast. Het is dan ook een ideale vloer om oude betonnen ondergronden of tegelvloeren te renoveren. Na het gieten van de vloer zal er nog een sealer of top coating worden aangebracht. Zoals je ook kunt lezen op cementgebonden-gietvloer.nl is deze coating afkomstig van organische producten. Waardoor het goed is voor het milieu. Door de coating kan vuil de vloer niet beschadigen en de is de vloer slijtvast. Oftewel een ideale vloer!