De led lampen kennen een aantal voordelen ten opzichte van spaarlampen of gloeilampen. Daardoor maken steeds meer mensen de overstap naar led verlichting. Zelf heb ik ook sinds kort alle spaarlampen en gloeilampen in mijn huis vervangen voor led lampen. Voor mijn plafondverlichting maak ik dus nu gebruik van de led downlighter. Dat zijn led spots die vaak gebruikt worden voor systeemverlichting en plafondverlichting. Deze led spots kunnen inbouw of opbouw gemonteerd worden. Het was even een flinke investering, maar dan heb je ook wat. Bovendien kan ik op langer termijn de investering van led lampen vrij eenvoudig terugverdienen. In dit blog zal ik een aantal kenmerken en voordelen van de led downlighter weergeven.

Wat zijn led downlighters?

Led downlighters zijn een vorm van led verlichting. Zoals ik hierboven al vermeld heb zijn het eigenlijk led spots die veelal gebruikt worden voor systeemverlichting en plafondverlichting. Bij led spots wordt er geen gebruik meer gemaakt van een gloeidraad. Maar het zijn elektrische halfgeleidercomponenten dat licht uitzendt bij de stroomdoorgang in de doorlaatinrichting. Het belangrijkste kenmerk van led spots is dat deze vorm van verlichting enorm energiezuinig is. Led lampen verbruiken tot wel 10 keer minder energie dan bijvoorbeeld spaarlampen. Dat zul je ook gaan merken in je energierekeningen, want die zullen een stuk lager zijn. Daarnaast beschikken led spots over een erg lange levensduur en over enorm veel branduren. De led spots die je recent hebt aangebracht zullen een lange tijd niet aan vervanging toe zijn. Met de led downlighter kun je dus op langer termijn flink wat geld besparen.

De voordelen van de led downlighter

Naast dat deze led spots erg energiezuinig zijn en een lange tijd meegaan, zijn ze ook in staat om verschillende soorten licht te geven. Daarnaast is het mogelijk om een aantal dingen geheel naar eigen wens aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de intensiteit van het licht bepalen. Verder is het mogelijk om het soort licht en de kleur van het licht aan te passen. Daardoor kun je met de led downlighter diverse sferen creëren. De led spots zijn zover ontwikkeld dat ze niet meer alleen van dat felle blauw-witte licht geven, maar ook warm licht kunnen geven. Verder staan led spots er ook bekend om dat ze geen opwarmtijd en warmteontwikkeling hebben. Bovendien wordt de levensduur van de led spots niet beïnvloedt door hoe vaak je deze led lampen aan en uit zet.