Ben je bezig je magazijn in te richten? Dan zul je merken dat compleet nieuwe magazijnstellingen nogal aan de prijs zijn. Wanneer het magazijn alleen voor personeel is, dan zijn tweedehands magazijnstellingen precies wat je nodig hebt. Het gaat er dan immers om dat je mensen hun orders kunnen picken en precies weten waar alles ligt. Het uiterljk van de legbordstellingen is dan minder van belang. Komen er klanten in je magazijn? Dan is het ook nog eens van belang dat alles glimt en er netjes uitziet. Natuurlijk ga je dan wel voor nieuwe magazijnstellingen.

Magazijnstellingen zijn er in veel soorten en maten

Het is maar net wat je wilt opbergen in je magazijn. Gaat het om auto-onderdelen? Dan heb je andere magazijnstellingen nodig dan wanneer je papieren materialen als enveloppen moet opbergen. Het hele idee achter het inrichten van een (nieuw) magazijn is dat je het zó maakt dat je je spullen goed kunt terugvinden én dat het magazijn overzichtelijk blijft. Bestellen klanten vaak bepaalde artikelen samen? Dan is het wel zo handig als die artikelen dicht bij elkaar worden opgeborgen. Het scheelt veel tijd voor de orderpickers als ze niet iedere keer het hele magazijn door moeten lopen of rijden.

Een magazijn bij een winkel is vaak maar klein

Heb jij een winkel met daarachter een kleine magazijnruimte? Dan is het vooral van belang dat je deze ruimte zo optimaal mogelijk weet te benutten. Denk er goed over na welke spullen je het meest nodig hebt en welke spullen wat minder. Zet zware spullen onderaan en lichtere spullen wat hoger. Gebruik manden of dozen om klein spul in te bewaren. Maar: zorg er altijd voor dat duidelijk is hoe het met de voorraad staat. Veel kleinere bedrijven zullen geen automatische inventaristatie hebben. Spreek dus goed af met je medewerkers hoe jullie ervoor zorgen dat alles altijd op voorraad is.

Een magazijnstelling in je schuur of garage

Veel mensen hebben er al voor gekozen om een magazijnstelling in de schuur, garage of bijkeuken te plaatsen. Of misschien wel op alle drie die plekken. Gewoon om de opbergruimte beter te kunnen benutten. Zorg voor allemaal dezelfde (afsluitbare) bakken om de spullen in op te bergen en maak met een sticker op de stelling duidelijk wat waar hoort. Zo heb je niet ieder jaar weer het gedoe van alle boxen moeten openen als je op zoek bent naar je kerstspullen. Daarbij kun je de ruimte ook nog eens een stuk beter schoonhouden als deze niet volgepropt staat.