Ik heb recent gebruik gemaakt van een paragnostenchat. Het heeft me heel erg geholpen. Nu ik het zo zelf schrijf ben ik ook verbijsterd. Mijn eerdere zelf zou helemaal verbaasd zijn. Normaal ben ik niet zo van dit soort dingen. Het leven was helder, voorspelbaar en begrijpbaar. Maar nu weet ik het niet meer.

Eerst

Ik was altijd een beetje een cynicus. Alles beweegt met een reden. Iedereen heeft een motief, elk mysterie een antwoord en alles was een kwestie van tijd tot het opgelost zou zijn. Laat het over aan de mensen die ervoor gestudeerd hebben, mits ze zelf niks te winnen hebben. Het was een ijzersterk motto vond ik zelf, maar het is een beetje opgeschud.

Covid

Als het iets is wat deze ziekte me duidelijk heeft gemaakt is dat ik het niet weet, en niemand het echt weet. Althans niet de mensen die het horen te weten. Ik zie experts kibbelen op Twitter over of bepaalde behandelingen wel effectief zijn. De één voorspeld doem bij A, de ander bij B, iedereen lijkt gegrepen door waanzin. Het heeft me ook opnieuw laten kijken. Vroeger dacht ik niet na over of de tram op tijd kwam, natuurlijk, of een of andere fietser was dom overgestoken. Het was een soort van onkwetsbaarheid. Ik denk dat het komt omdat het gevaar was uitgeroepen na de Twin Towers, dat er een macht is opgestaan die ons leven probeert te verstoren. Ik merkte er nooit iets van. Misschien kwam het daardoor. Of eerder dat niks doen de manier was hoe je kon winnen, ga gewoon door alsof er niks gebeurd is, dan win je. De prijs van zo een overtuiging zien we nu in Wuhan zijn vruchten afwerpen, hiervoor werkt niet. Dit is zoveel groter dan wat we als mensen doen.

Chatten

Zodoende kwam ik uit bij de chat. Vroeger zou ik het voor gek verklaard hebben, maar in een gekke wereld zijn dit misschien wel de meest gezonde mensen. Ik kon heel simpel inloggen met Facebook. Uiteindelijk ben ik met Evelien gaan chatten. Ik ging meteen voor de hamvraag: Wat zou er gebeuren met deze ziekte. Ze vertelde me dat als ik voorzichtig ben het goed zo komen. Op zich niks nieuws maar het was toch een geruststelling. Zoiets als dit gaat vooralsnog mensen te boven. Op een gegeven moment komt er wel een vaccin en dan temmen we het weer, maar tot dan kies ik hiervoor.