Wanneer een dierbare komt te overlijden is het niet makkelijk om gelijk ter zake te komen om de praktische dingen te regelen, zoals de uitvaart. Een mooi en persoonlijk afscheid dat echt bij de overledene past kan wel enigszins helpen bij het verwerken van het verlies. Daarom kan het erg prettig zijn om alle hulp in te schakelen die u kunt krijgen. Met de volgende tips hopen we u opweg te helpen bij het regelen van een mooie, persoonlijke uitvaart.

Regel een uitvaart die past bij de overledene

Allereerst is het belangrijk dat u op de hoogte bent van eventuele wensen van de overleden dierbare. Is het duidelijk wat de overledene graag had gewild hoe zijn/haar uitvaart eruit ziet? En is het mogelijk om de wensen van de overledene zo goed mogelijk waar te maken? Ook als de overledene bij plotseling overlijden zijn/haar uitvaart wensen niet heeft kunnen delen, is het fijn om een zo persoonlijk en waardig mogelijk afscheid te regelen. Kom met familie en vrienden bij elkaar en bespreek wat jullie zouden kunnen doen om een uitvaart te regelen die echt bij de overledene past. Niet alleen uit respect voor de overledene, maar ook voor u als nabestaanden om het verlies zo goed mogelijk te kunnen verwerken.

Kies een passende locatie

Het kiezen van de locatie voor de uitvaart kan lastig zijn. Maar wat goed kan helpen bij deze keuze is de persoonlijkheid van de overledene in gedachte te houden. Was hij/zij een echte Amsterdammer en trots op de stad? Dan is de ideale locatie voor de uitvaart Amsterdam. In Amsterdam zijn er ook veel mooie persoonlijke mogelijkheden. Hield de overledene bijvoorbeeld van de grachten? Hoe mooi is het dan om de overledene een laatste rondvaart te laten maken door de prachtige grachten op een boot? En als de overledene het liefst in de natuur te vinden was, dan zou een mooie, intieme uitvaart ergens in de natuur een mooi idee kunnen zijn. Durf creatief te zijn.

Maak het echt persoonlijk

Een uitvaart wordt pas echt persoonlijk als een aantal dierbaren de gelegenheid krijgen om iets moois te delen ter ere van de overledene. Zo kunnen degenen die willen een mooie of misschien zelfs grappige anekdote vertellen over de overledene, iets wat iedereen eraan helpt herinneren wat voor geweldig persoon hij/zij was. Ook kan het voordragen van een gedicht of muziekstuk de sfeer extra persoonlijk en uniek maken.

Vraag hulp van een uitvaartondernemer

Als je echt even niet weet hoe je het allemaal aan moet pakken, wat ontzettend begrijpelijk is, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een uitvaartondernemer om de arm te nemen. Uitvaartondernemers weten precies wat er geregeld moet worden en zullen de meest praktische zaken voor u uit handen nemen. Dit kan erg prettig zijn, zeker als de emoties hoog oplopen. Zo heeft u als nabestaande de ruimte om te rouwen en het verlies te verwerken.