Duurzaamheid is een woord dat steeds vaker gebruikt wordt in het dagelijkse leven. Onze gebruiken, het voedsel en de manier waarop we keuzes maken staan steeds meer in teken van het milieu. Zo hoor je men al snel zeggen dat te veel plastic overbodig is, of dat ze liever kiezen voor een eindje fietsen dan voor een ritje met de auto, om maar een klein beetje bij te dragen aan de gezondheid van de wereld waarin we leven. Niet voor niets wordt er gezegd dat kleine stappen op lange termijn een groot verschil maken. Vooral het vervoer speelt hier een grote rol in. Steeds meer voertuigen worden elektrisch en steeds meer mensen vinden een alternatief vervoersmiddel: zoals de fiets.

Het gezin

Vooral binnen het gezin kunnen er grote veranderingen waargemaakt worden als het gaat over het meer rekening houden met het milieu. Het lijkt bijna normaal om alle kinderen naar school te brengen met de auto in het begin. Maar dat hoeft vaak niet, een andere optie wordt steeds vaker de bakfiets. Bovendien is het niet alleen duurzaam maar ook leuk voor de kinderen om in de buitenlucht gebracht te worden, er valt veel meer te zien buiten. Als enig kind is het niet gek om opgehaald te worden op de herenfiets van je vader maar het is nog toffer als je ook met je broertje of zusje samen naar huis gefietst kan worden.

Meer bagageruimte

Een ander voordeel van een  bakfiets is de ruimte. Een supermarkt om de hoek, een auto voor de deur: één en één is twee, zou je stellen. Maar met een bakfiets is dat toch minder vanzelfsprekend. Alle boodschappen passen waarschijnlijk in de bak, je hoeft niet te parkeren en waarschijnlijk ben je sneller bij de voordeur dan met een auto. En het is niet alleen geschikt voor boodschappen, maar ook voor werk of andere gelegenheden die ruimte kosten. Al ga je naar vrienden en familie en moet je eten meenemen, een bakfiets komt in zo’n situatie ook heel erg van pas.

Een alternatief en duurzaam vervoersmiddel

In beide gevallen is de bakfiets dus niet alleen heel praktisch maar ook duurzaam en milieubewust. Alle ritjes die je met de auto bespaard zijn ook een besparing op het milieu en je geeft ook een voorbeeld aan de mensen om je heen die de stap misschien nog niet hebben gemaakt. De benenwagen blijkt nu eenmaal het meest duurzame vervoersmiddel te zijn, we hebben de benzine in ons eigen lijf zitten en we zouden die best wat meer kunnen gebruiken!