Autorijden is één van de meest gebruikelijke dingen in het leven. Je denkt er vaak niet eens meer bij na en het autorijden op zich is een vanzelfsprekendheid geworden. Toch ben jij net zoals ik niet zomaar een auto ingestapt en gaan rijden. Vele theorielessen en praktijklessen gingen daar natuurlijk aan vooraf. De meesten halen hun rijbewijs niet over één dag ijs en voor sommigen is het ook een stressvol gegeven. Toch is het noodzakelijk om de nodige rijlessen te volgen voordat je daadwerkelijk alleen de weg opgaat. Hoe vaak zie je het wel niet gebeuren dat iemand bijna een ongeluk veroorzaakt of zelfs een echt ongeluk teweeg brengt. Het is dus van belang om een aspirant bestuurder veilig en zelfverzekerd de weg op te sturen. Ik draag actief mijn steentje bij want ik ben een rijinstructeur! Ik vertel je graag wat meer over mijn gevarieerde en uitdagende baan.

Rijinstructeur; een gevarieerd en uitdagend beroep

Ik benoemde het net al even kort. Als rijinstructeur heb ik een bijzonder gevarieerde en uitdagende baan. Dagelijks werk ik met allerlei verschillende personen die allemaal een verschillende persoonlijkheid hebben. Ieder persoon staat weer verschilt in het volgen van rijlessen. Het komt meer dan eens voor dat een leerling bij mij instapt die stijf van de zenuwen de ruitenwisser aanzet in plaats van de motor. Of de leerling die quasi nonchalant instapt en denkt dat we een ritje op het formule 1 circuit van Assen gaan maken. Een beetje snel rijden ben ik zeker niet vies van. Ik blog tenslotte ook onder de domeinnaam ‘desnelste’. Maar het moet uiteraard wel veilig blijven en zeker binnen de perken van de snelheidslimieten. Doordat ik met zoveel verschillende mensen werk moet ik al rijinstructeur steeds mijn werkzaamheden op de persoon aanpassen. Soms gaat dit eenvoudig maar in sommige gevallen is dit een uitdaging!

Een veilige rijomgeving

Als rijinstructeur is het mijn belangrijkste taak om bestuurders veilig te leren rijden. Enerzijds moeten ze een stukje gevaar kunnen herkennen en anderzijds moeten ze vloeiend door het verkeer bewegen. Van belang is hier voor mij om mijn leerlingen de balans te laten vinden. Soms laat ik ze ook het gevaar ervaren om dan zelf snel op mijn rem te gaan staan. Op deze manier leren ze gevaar herkennen door het schrikeffect van het plotseling stoppen. Ik heb een enorme leuke baan maar we zijn altijd op zoek naar meer collega’s. Draag jij je steentje ook bij aan een veilige rijomgeving en wordt jij ook rijinstructeur?